Beneficiile creativității pentru sănătate sau de ce arta e indispensabilă vieții

Beneficiile creativității pentru sănătate sau de ce arta e indispensabilă vieții
Timp estimat pentru citire: 3 minute

Care sunt beneficiile activităților artistice pentru sănătate?

Revista științifică ”American Journal of Public Health” a publicat, în 2010, un articol de analiză intitulat ”Relația dintre artă, vindecare și sănătate publică”. Autorii au analizat peste 100 de studii despre impactul artei asupra sănătății și abilității de autovindecare. În acest sens, arta include orice formă de manifestare artistică, de la muzică și scris până la dans și artele vizuale.

Sunt menționate concluziile unor cercetări privind cele 5 arte vizuale (pictură, desen, fotografie, ceramică, croitorie). Fiecare din aceste studii a avut drept subiecți de cercetarea peste 30 de pacienți cu boli cronice și cancer.

Iată cum explică oamenii de știință impactul artelor vizuale asupra pacienților cronici:

  • Arta umple golurile ocupaționale și sustrage de la gândurile despre maladie.
  • Îmbunătățește starea de bine prin reducerea emoțiilor negative și sporirea celor pozitive.
  • Îmbunătățește rezultatele medicale și reduce simptomele depresive.
  • Reduce nivelul de stres și al anxietății.
  • Sporește productivitatea și spontaneitatea.
  • Facilitează modalitățile de exprimare a suferinței.
  • Consolidează identitatea pozitivă și relațiile sociale.

E de la sine înțeles că beneficiile menționate mai sus nu se atribuie doar pacienților din spitale și celor suferinzi, ci și tuturor persoanelor ce își doresc o îmbunătățire a calității vieții. Cine oare nu și-ar dori să reducă stresul și anxietatea, să-și sporească emoțiile pozitive și să reducă probabilitatea de manifestare a stărilor depresive?

În plus, beneficiile artei nu țin doar de latura psihologică a sănătății.

Impactul artei, al muzicii și al scrisului se poate manifesta și asupra organismului. Un studiu, publicat în revista de specialitate ”Journal of Psychosomatic Medicine”, care a folosit scrisul în tratamentul pacienților HIV, a constatat că scrisul a contribuit la îmbunătățirea rezultatelor analizelor prin sporirea numărului de limfocite în sânge. Cu alte cuvinte, activitatea de a scrie a influențat pozitiv celulele organismului, îmbunătățind modul de funcționare a sistemului imunitar. Deci, procesul de creație, nu doar că te binedispune, dar și realizează importante modificări pozitive în corpul tău.

Creează mai mult decât consumi!

Acesta este secretul prin care arta și activitatea artistică – indiferent că e vorba de scris, pictură, cântat, dans sau orice altceva – e acel ”ceva” ce îți poate face viața frumoasă și te poate face să te menții sănătos și în armonie cu tine.

Există atât beneficii psihologice, cât și beneficii fizice din creația artistică, din căile de exprimare a eului într-un mod tangibil și, mai ales, din împărtășirea cu cei din jur.

Într-o lume în care toți sunt mereu conectați la internet, televiziune și social media, devine extrem de simplu și tentant să-ți petreci întreaga zi ca un consumator pasiv de informații și să răspunzi simplist la toate aceste input-uri ce-ți bombardează viața.

Arta ne oferă o oază de evadare din tot acest haos informațional. Acordă-ți zilnic 5 minute în care să ignori toți acești stimuli informaționali nocivi, acordă-ți clipe de libertate în care tu să fii cel care creează. Fii tu cel care produce. Exprimă-te într-un mod în care te simți bine și împlinit. Atâta timp cât tu ești cel care produce și creează, munca ta poate deveni o artă și o sursă de inspirație pentru ceilalți.

Ia o foaie de hârtie și un stilou și începe să scrii. Un creion – și începe să desenezi. Ia-ți aparatul de fotografiat și fă o fotografie. Pornește muzica și începe să dansezi. Inițiază o conversație și bucură-te de aceasta.

Construiește ceva. Împărtășește ceva. Meșterește ceva. Fă multă artă. Sănătatea și starea ta sufletească se vor îmbunătăți și cei din jurul tău vor putea să se schimbe odată cu tine!

Referințe:

Stuckey, H. L., Nobel, J. (2010). The Connection Between Art, Healing, and Public Health: A Review of Current Literature. American Journal of Public Health, 100(2): 254–263.

Petrie, K.J., Fontanilla, I., Thomas M.G., Booth, R.J., Pennebaker, J.W. (2004). Effect of written emotional expression on immune function in patients with human immunodeficiency virus infection: a randomized trial. Journal of Psychosomatic Medicine, 66(2):272-5.



Lasă un răspuns