Cum poate fi graviditatea ”contagioasă”?

Cum poate fi graviditatea ”contagioasă”?
Timp estimat pentru citire: 3 minute

Contagiunea socială este un concept vechi în științele sociale, care pare abandonat astăzi, deși desemnează influențe specifice de mare impact. Primii teoreticieni ai mulțimii, printre care și Gustave Le Bon, l-au utilizat pentru a explica preluarea spontană a unei stări emoționale sau a unui comportament de către toți membrii unui grup, unei comunități sau a unei mulțimi.

Influența socială, în special, cea a prietenilor, este demult un fapt confirmat științific. Se consideră că prietenii apropiați ajung să semene fizic unii cu alții, să aibă aceleași manifestări psihologice și fiziologice și, chiar, să trăiască simultan sau să se sincronizeze în luarea deciziilor privind experiențele importante de viață, precum îndrăgostirea, implicarea într-o relație, mariajul, graviditatea și, uneori, divorțul.

Un studiu publicat, în 2014, în ”American Sociological Review”, vine cu o concluzie în susținerea celor menționate: ”Sarcina celei mai bune prietene influențează pozitiv probabilitatea ca o femeie să devină mamă la rândul său, în viitorul apropiat”.

Cercetătorii susțin că sarcina poate fi contagioasă în rândul femeilor a căror prietenie durează de mulți ani – atunci când o femeie naște un copil, există o foarte mare probabilitate ca, cel puțin, una din fostele sale colege de liceu sau facultate să rămână însărcinată, în decursul următorilor doi ani.

”Studiul de față sugerează că efectele prieteniei posedă o influență puternică și semnificativă asupra deciziei de a naște primul copil. Și este un fapt interesant să constatăm că prietenele din liceu sau facultate au un rol major în această privință, chiar și după absolvire”, afirmă autorii studiului.

Cercetătorii au analizat datele colectate de pe un eșantion de 1720 de femei, în perioada cuprinsă între anii 1995 și 2009. Aceștia au dus observații asupra participantelor care, la începutul studiului aveau, cel puțin, 15 ani, și au efectuat interviuri la domiciliu în decursul următorului deceniu. Aproximativ jumătate din participantele la cercetare au dat naștere primului copil către anii 2008 și 2009, atunci când au fost efectuate interviurile finale.

La sfârșitul cercetării, femeile aveau vârste cuprinse între 26 și 33 de ani, iar vârsta medie la nașterea primului copil a fost 27 de ani. Puțin peste jumătate dintre femei au afirmat că sarcinile nu au fost intenționate, stabilindu-se în urma analizelor rezultatelor că sarcinile intenționate au urmat după ce prietena cea mai bună născuse.

În timpul interviurilor, femeile au fost întrebate despre legăturile de prietenie, ceea ce le-a furnizat cercetătorilor informații despre tiparele grupurilor de prieteni, pe măsură ce persoanele înaintează în vârstă. Studiul s-a concentrat, în special, pe evoluția, în decursul anilor, a relațiilor de prietenie dintre colegele de liceu. S-a constatat, deci, că există un element puternic de contagiune socială pentru sarcina planificată. Cu alte cuvinte, sarcina poate fi contagioasă printre prietene.

”Am constatat că acest fenomen are efect pe termen scurt și probabilitatea de a da naștere unui copil crește după ce o prietenă naște, atinge apogeul aproximativ doi ani mai târziu, apoi scade”, arată cercetătorii.

Acest lucru este susținut și de un studiu realizat, în 2011, în Germania, care a constatat că prietenii au o influență semnificativ mai puternică asupra fertilității, comparativ cu cea pe care o pot avea frații.

Cercetătorii explică acest fenomen prin intermediul câtorva teorii:

Învățarea socială: Femeile pot fi mai înclinate să îmbrățișeze maternitatea atunci când văd că o prietenă apropiată se descurcă cu succes în acest rol, precum și datorită faptului că i se furnizează, astfel, informație relevantă și utilă despre adaptarea la rolul de părinte.

Compararea socială: Toți oamenii tind să se compare pozitiv cu prietenii lor, fapt care favorizează influența socială.

Influența socială: În acest caz, femeile ar putea să nu vrea să se simtă ”rămase în urmă”, dacă prietenele lor intră masiv în rândul mămicilor.

Împărțirea costurilor: Plus la toate, există și unele avantaje financiare dacă două prietene știu că se pot coordona în activitățile ce țin de îngrijirea și creșterea copiilor.

Se pare că prietenele influențează nu doar momentul sarcinii, ci și numărul copiilor. Un raport din 2014 din revista ”Demografic Research”, a constatat o corelație strânsă dintre prietenie și rata natalității. Iar cercetătorii afirmă: ”În funcție de context, mecanismele sociale pot acționa pentru sau împotriva unui număr mare de copii”.

De vreme ce studiile constată, în mod paradoxal, că elementul de contagiune nu se referă și la relațiile dintre frați, cercetătorii afirmă că acest lucru se datorează faptului că ”în societățile individualizate de astăzi, prietenii pot fi la fel de importanți sau mai importanți decât frații și ceilalți membri ai familiei”.

De asemenea, Patricia East, specialist în psihologia dezvoltării și cercetător științific la Universitatea din California, susține că ar fi interesant, în studiile viitoare, să se ia în considerație aspecte ale prieteniei, precum gelozia, nivelul de apropiere emoțională, rivalitatea și timpul petrecut împreună și să se analizeze dacă toate acestea sporesc gradul de contagiune a sarcinii.

Referință:

Nicoletta Balbo, Nicola Barban (2014). Does Fertility Behavior Spread among Friends? American Sociological Review, Vol. 79(3) 412–431



Lasă un răspuns