De ce copiii au nevoie de minimalism?

De ce copiii au nevoie de minimalism?
Timp estimat pentru citire: 4 minute

Cred că fiecare își amintește cum, în copilărie, avea camera plină de jucării și, mai mult decât atât, un dulap pe care, dacă îl deschideai prea relaxat, puteai să te trezești cu un morman de lucruri peste tine. Poate pe atunci nici prin cap nu ne trecea că avem nevoie de mai puține lucruri, și că minimalismul ar fi exact ceea ce ne-ar face să ne simțim mai bine, mai ordonați, mai relaxați, fără stresul legat de curățenia din odaie și corvoada sortării jucăriilor. Unde mai pui că asta ar mai fi însemnat și mult timp liber pentru activități și ocupații preferate.

Acum știu, în copilăria mea, acum aproape 30 de ani, aveam nevoie de minimalism. Iar în prezent, pentru copii, minimalismul este esențial, mai mult decât necesar.

Am crescut într-o vreme în care nu existau cumpărăturile online, jucării cumpărate în fiecare zi, nici obiceiul gustărilor la orice oră din zi, nici iPad-urile, care să ne țină nemișcați pe parcursul călătoriilor și multe alte lucruri care par astăzi indispensabile. Și cu toate acestea, nici copilăria noastră nu a fost una minimalistă. Astăzi, însă, copiii au nevoie de minimalism mai mult decât orice și oricând. Pentru a se dezvolta armonios, pentru a învăța simplitatea, pentru a ști că lucrurile pe care le au nu le oferă valoare ca oameni și pentru ca societatea de consum în care cresc să nu-i consume ca personalități.

Deci, ce presupune minimalismul ca stil de viață? O simplificare a existenței prin eliminarea lucrurilor și obiceiurilor inutile și înlocuirea acestora cu experiențe de creștere, învățare și dezvoltare care ne aduc împlinirea și ne ajută să atingem scopuri. Minimalismul reprezintă selecția lucrurilor esențiale, abilitatea de a vedea cu adevărat ce este important în viață și de a te concentra pe acestea.

Tendința de a acumula cât mai multe lucruri se manifestă încă din copilărie. Iată de ce este important să li se insufle copiilor, încă din fragedă copilărie, simplitatea și tendința spre a avea cât mai puține lucruri, dar cu adevărat necesare.

Actualmente, copilăria este de departe una dezordonată și abundentă, haotică și aglomerată. Cercetările ne arată în mod constant că felul în care ne creștem copii provoacă stres și anxietatea care ne copleșesc. Și sunt multe lucruri și obiceiuri proaste la care, noi părinții, am recurs din comoditate și ignoranță, pentru a ne ușura oarecum meseria de părinte. Dacă micuțul nu stă la masa și nu vrea să mănânce – un dispozitiv pe care rulează desene animate și s-a rezolvat! Dacă micuțul nu stă nemișcat și liniștit în timpul călătoriei – o tabletă cu jocuri și s-a rezolvat! Părinții încearcă astfel să supraviețuiască într-o lume în care se consumă și care consumă. Și toate se complică pe măsură ce se vrea o simplificare a vieții…

Creșterea copiilor, în prezent, e mai grea decât și-ar fi închipuit părinții vreodată. Pentru părinți există o soluție, prin care să aleagă calmul în locul haosului. Iar acest lucru nu doar că este posibil, dar este și foarte benefic pentru copii și familie. Această soluție este minimalismul.

Minimalismul nu înseamnă doar înlăturarea lucrurilor (deși, este necesar de făcut și asta, iar efectele pot fi uimitoare). Este și concentrarea pe ceea ce contează cu adevărat în viață – timpul petrecut cu familia, experiențele noi, călătoriile, excursiile, crearea amintirilor și multe alte lucruri care ne pot face viața mai frumoasă, iar copilăria micuților noștri – de neuitat.

Minimalismul înseamnă și:

Recunoștință pentru daruri mici, pentru atenție și iubire, pentru că darurile împachetate, prea multe și scumpe pot umbri și fura din importanța lucrurilor. Sărbătorile nu sunt ocazii de a primi cât mai multe daruri. Zilele de naștere sunt ocazii de a mulțumi o dată în plus pentru ceea ce ai, pentru viață. Crăciunul este despre Nașterea Domnului, Paștele este despre Învierea Domnului, iar viața, iubirea, familia, sănătatea sunt adevăratele daruri pentru care trebuie să fim recunoscători. Asta trebuie să înțeleagă și să învețe copiii.

Timp petrecut în familie – mese în familie, activități, jocuri, excursii, etc. Cercetările vorbesc despre faptul că mesele în familie și activitățile împreună cu familia îi ajută pe copii să se dezvolte mai bine din punct de vedere cognitiv și afectiv, aceștia având rezultate academice mai bune, nivel redus de anxietate și stres social, precum și o stare psihologică mult mai bună.

Sănătate. Mâncarea pregătită în casă, în loc de fast-food și gustări apetisante, este un factor important pentru sănătatea copiilor și a familiei, în general. Cercetările arată că obiceiurile alimentare pe care le inoculăm copiilor de la vârste fragede vor persista și vor avea un impact asupra calității vieții mulți ani la rând. Gustările în orice moment al zilei sunt un obicei prost și nesănătos, iar mesele la timp, cu mâncare adevărată, sunt ceea ce îi face pe copii să-și formeze obiceiuri sănătoase și să fie, în consecință, sănătoși.

Activități în aer liber în locul orelor petrecute în fața unui ecran. Copii nu au voie să fie sedentari, iar jocurile în aer liber le oferă posibilitatea să facă mișcare, să învețe respectul pentru mediul înconjurător și să aprecieze frumusețea naturii. Renunțând la timpul petrecut în fața unui ecran, copiii au mai multe oportunități de joc, învățare, dezvoltare a abilităților motrice și sociale. Atât copiii, cât și adulții au nevoie să petreacă mult timp în aer liber.

A fi un consumator chibzuit. Cumpărăturile trebuie să fie raționale, iar în casă să se găsească lucruri preferate, frumoase, calitative și cu adevărat necesare. În locul jucăriilor de plastic și de unică folosință, apărute în urma celui mai recent film de animație, putem opta pentru jucării clasice, durabile, eventual din lemn, jucării care vor ține ani de zile și vor fi un frumos suvenir din copilărie.

Alegând minimalismul, alegi de fapt calmul în locul haosului plin de anxietate și griji. Părintele este primul învățător al copiilor săi și cel mai bun model. De la părinte încep toate. De deciziile și alegerile sale depinde cum va fi copilăria și, ulterior, viața de adult a copiilor săi.

Tu ce alegi pentru familia ta?

Citește și articolul Minimalismul în educația copiilor



2 thoughts on “De ce copiii au nevoie de minimalism?”

  • E posibil ca un copil care este educat în stil minimalist să devină exigent cu sine însuși și cu ceilalți?
    Sau depinde de caracter? Depinde de atmosfera din familie?

    Și există posibilitatea ca acesta să se maturizeze înainte de vreme? Sau tocmai aceasta înseamnă o maturizare sănătoasă, benefică?

    • Personalitatea și caracterul unui copil depind de o combinație de factori – de mediu, emoționali, sociali, etc. Așa că orice e posibil 🙂 N-aș putea spune cu certitudine, dar ar fi un subiect pentru o cercetare.

Lasă un răspuns