Fapte care îți spun că mariajul tău va dura o viață

Fapte care îți spun că mariajul tău va dura o viață
Timp estimat pentru citire: 3 minute

1. ”Când se întâmplă ceva ciudat, soțul meu e întotdeauna primul căruia vreau să-i povestesc”.

Să vezi în soțul tău cel mai bun prieten, cu care să-ți dorești să împărtășești impresiile, experiențele, fricile și bucuriile, este un lucru esențial în viață, afirmă Charles și Elizabeth Schmitz, psihoterapeuți și autori ai lucrării ”Building a Love That Lasts.” ”În cuplurile armonioase, fiecare din parteneri, îl vede pe celălalt ca fiind cel mai bun prieten”, spune Charles. ”Glumele și istorioarele știute doar de cei doi sunt parte a acelui ”ceva” care consolidează relația de cuplu”. Iată de ce este atât de important să vă împărtășiți unul altuia momentele amuzante pe care le-ați trăit pe parcursul zilei, întreaga viață.

2. ”Se întâmplă să nu împărțim întotdeauna sarcinile 50/50, dar știm ambii că suntem o echipă!”

În mod surprinzător, nu e nevoie ca sarcinile și obligațiunile să fie împărțite exact în jumătate pentru a forma un cuplu armonios, afirmă Charles J. Orlando, specialist în domeniul psihologiei de cuplu și autor al lucrării ”The Problem with Women… Is Men”. Să ții socoteala fiecărui lucru pe care îl faci pentru partenerul tău nu te face să fii deloc agreabil. E adevărat, ambii parteneri trebuie să depună eforturi în gospodărie, dar asta nu înseamnă că trebuie să contabilizeze fiecare scutec schimbat și fiecare tigaie spălată. ”O relație în care ambii parteneri sunt liberi să mărturisească sincer când se simte copleșit de rutină, nu doar când își face griji că cineva a uitat să ducă gunoiul, face legătura romantică mult mai puternică”.

3. ”Nu încetează să mă surprindă! Îl redescopăr mereu!”

Bineînțeles că secretele majore nu fac bine nici unei relații, mai ales unei relații pe termen lung. Însă, păstrarea micilor secrete, cum ar fi bunăoară faptul că ai decis să iei niște cursuri de dans pentru a-ți surprinde partenerul la petrecerea la care urmează să mergeți în curând sau călătoria-surpriză pe care o planifici, îți pot îmbunătăți considerabil relația cu omul iubit, afirmă Shauna Springer, autor al lucrării ”Marriage, for Equals”. Autodezvăluirea completă este inamicul romantismului și suspansului în relație, deci, pentru fiecare partener în parte, angajarea în activități de creștere și dezvoltare personală este esențială.

4. ”Este probabil omul care poate să mă înfurie cel mai tare pe lumea asta. Dar nici nu-mi închipui să fie altfel!”

Partenerii cuplurile sănătoase știu cum să se tachineze reciproc și cum să se scoată din sărite, în momentele tensionate, iar acestea sunt opțiuni mult mai bune decât să se închidă fiecare în sine și să permită conflictului să ”mocnească”. Pe lângă acestea, un studiu efectuat în 2011 dezvăluie faptul că perechile în care conflictele se află la un nivel constant de-a lungul anilor sunt mai puternice decât cuplurile care nu se ceartă deloc în primul an, ca mai apoi relațiile lor să fie extrem de conflictuale în următorii 5 ani. Secretul constă în a nu lăsa să se acumuleze resentimentele și nemulțumirile, afirmă Gilda Carle, specialist în relațiile de cuplu și autor al lucrării ”Don’t Bet on the Prince”. ”Furia este o emoție perfect normală. Și este bine să o simți și mai ales să o exprimi, atâta timp cât ambii știți să vă cereți iertare și să mergeți mai departe”.

5. ”Împreună am avut de trecut prin multe încercări, dar am reușit să ieșim la mal.”

Căsnicia nu este o plimbare în parc și nimic nu este așa simplu cum pare în ziua nunții. Veți trece prin multe încercări împreună, iar faptul că veți supraviețui este un semn important că aveți tot de ce este nevoie pentru a trece peste orice obstacol al vieții de familie. Un studiu efectuat în 2011 a constatat următoarele: cuplurile care cred că mariajul lor va dura ”până la adânci bătrâneți”, în ciuda tuturor greutăților, într-adevăr durează mai mult decât cuplurile care nu sunt sigure de longevitatea căsniciei lor. Așa este, parcursul unei căsnicii nu este deloc ușor, însă a ști că există implicare și angajament reciproc devine un lucru esențial pentru menținerea unei relații armonioase.

6. ”Când sunt alături de el, nu mă plictisesc niciodată, chiar și într-o sâmbătă petrecută lucrând în grădină!”

Cercetările arată: cuplurile care petrec timpul făcând lucruri noi sau diverse împreună sunt mult mai fericite decât cele care se afundă în rutina zilnică. ”La începutul relației, mergeți să vedeți locuri noi și ambii aveți un gen de nesiguranță în legătură cu ceea ce simte celălalt, toate acestea contribuind la așa-numiții fluturi în stomac”, afirmă Scott Haltzman, psihiatru și autor al lucrării ”Surviving Infidelity”. ”Cu timpul, însă, fiecare din parteneri se relaxează în legătură cu aceste aspecte și se complace în situație”. Nu e nevoie să practici bungee jumping pentru ca relația ta să fie ”mai interesantă”, dar poți continua să fii jucăuș, iar asta te poate salva din apatia și rutina care amenință, la un moment dat, orice relație de cuplu.



Lasă un răspuns