Fascinanta psihologie din spatele alegerilor noastre vestimentare. Modă sau stil?

Fascinanta psihologie din spatele alegerilor noastre vestimentare. Modă sau stil?
Timp estimat pentru citire: 4 minute

Modă și psihologie

Moda, în general, este percepută ca fiind un subiect frivol și banal, însă aceasta are sensuri mai profunde decât am fi tentați să credem. Fenomen social cu caracter ciclic, comportament social și modalitate de prezentarea în lume – moda transcende dincolo de aparențele fizice și dezvăluie despre noi lucruri pe care, de cele mai multe ori, nu le conștientizăm.

Actualmente, universitățile din lume oferă grade științifice în domeniul psihologiei modei (Bachelor of Science in Psychology of Fashion), contribuind, astfel, la înțelegerea modului în care facem alegeri vestimentare, adoptăm un stil anume și urmăm sau nu tendințele modei.

Psihologii vin să ofere o perspectivă asupra motivelor pentru care ne îmbrăcăm anume așa cum ne îmbrăcăm, afirmând că stilul vestimentar este de fapt o alegere subconștientă…

Diferența dintre modă și stil

Stilul este ceea ce te reprezintă ca personalitate, ceea ce te face să vibrezi în mod natural, alegând o ținută sau alta, indiferent de ce este în vogă. Stilul tinde să rămână relativ constant pe tot parcursul vieții tale, fiind adaptat în dependență de etapele de dezvoltare și creștere personală. Pe când moda este tot ceea ce rămâne în urma stilului – posibilitățile, aspirațiile, experimentele și evoluția ce rezultă din toate acestea. Moda se naște din ceea ce vezi nou în stradă, în reviste, pe Instagram, pe podiumuri, și reacționezi, conformându-te.

Moda și efectul primei impresii

Oamenii îi judecă pe ceilalți după cum sunt îmbrăcați, iar acest lucru se întâmplă involuntar, ca o percepție automată. Creierul procesează reperele vizuale ale aparenței cuiva și în mai puțin de o secundă le compară cu semnalmentele vizuale pe care le stochează în memorie în decursul vieții. E un proces asemănător cu verificarea fișierelor dintr-un computer. Omul emite judecăți automate despre ceilalți pornind de la toate lucrurile care îi reprezintă mai mult sau mai puțin – de la limbajul trupului până la îngrijirea corpului, dar în special, pornind de la modul în care celălalt este îmbrăcat. Îi putem percepe ca fiind încrezători sau nesiguri, conservatori sau de stânga, îndrăzneți sau timizi, puternici sau slabi, anxioși sau plini de sine, precum și multe alte trăsături.

Vestimentația ca un mod de a-ți schimba dispoziția

În psihologia modei se folosește termenul ”enclothed congition”, care se referă la influența sistematică pe care o au hainele asupra dispoziției și proceselor psihologice ale celui ce le poartă. Astfel, modul în care ne îmbrăcăm ne influențează emoțiile, autoevaluarea, atitudinea și chiar relațiile interpersonale. Hainele au această influență, atât asupra comportamentului, cât și asupra dispoziției, datorită semnificației simbolice pe care societatea o atribuie diferitelor tipuri de îmbrăcăminte. Se consideră, bunăoară, că unele haine conferă putere personală, altele – carismă sau note umoristice, etc.

Unele din cele mai răspândite recomandări sunt cele privind purtarea culorii roșii pentru a te simți atractiv, a unei perechi de cizme – pentru a te simți încrezător, a unui sacou cu linii clare – pentru a te simți puternic sau a unei cămăși albe clasice – pentru a te simți integru. Dacă reușești sau nu să-ți păcălești creierul cu aceste trucuri vestimentare depinde de cât de mult crezi că vor funcționa. Iar acest fapt înseamnă că nu trebuie să fie o prea mare discrepanță dintre cum îți dorești să te simți și cum te simți de fapt. De exemplu, dacă suferi în urma unei despărțiri, să porți o rochie roșie nu te va ajuta prea mult să te simți mai bine… Totuși, un pulover moale de cașmir îți poate îmbunătăți dispoziția datorită plăcutei senzații tactile pe care ți-o va oferi.

Ne îmbrăcăm pentru ceilalți sau pentru noi înșine?

Majoritatea oamenilor se îmbracă într-un anumit fel pentru că așa le place, deci se îmbracă pentru sine. Însă există ceva extrem de tulburător să porți haine care nu te reprezintă deloc, dar faci asta doar de dragul de a-i impresiona pe ceilalți. Este vorba despre o formă de disonanță cognitivă și anume așa se explică acel sentiment că ținuta ta este forțată și neadecvată, încât îți dorești să fugi mai repede să te schimbi. Desigur, în anumite situații, ceilalți au o mare influență asupra alegerilor noastre vestimentare, cum ar fi în cazul ținutei pentru o întâlnire romantică. Însă, de cele mai multe ori, alegem în mod subconștient îmbrăcămintea pe care vrem s-o purtăm, pentru că ea reprezintă dispoziția pe care ne-o dorim în compania cuiva anume. Și foarte rar se întâmplă să îmbrăcăm haine care nu sunt pe placul nostru și din dorința de a mulțumi pe cineva.

Cu cât ești mai sigur de relația cu persoana cu care urmează să te întâlnești, cu atât mai puțin vei avea nevoie să impresionezi cu ținuta ta. Faptul că o persoană exagerează cu ținuta sa vestimentară și accesoriile, solicitând aprobarea socială și dorindu-și atenția celorlalți cu orice preț, vorbește clar despre lacune serioase în imagine de sine și sentimentul valorii proprii. Iar acesta este un mod de a se apăra de eventualele respingeri.

Moda oferă un sentiment de apartenență

Alegerile noastre vestimentare vorbesc celorlalți despre ceea ce suntem și despre ceea ce nu suntem, dar ne confirmă acest lucru și nouă înșine, în mod continuu. Dinamica subculturală a modei începe, de obicei, în momentul în care persoana găsește o figură de inspirație și de aspirație, în al cărei stil vestimentar și mod de viață își găsește reflectare. Din dorința de a aparține grupului acestei figuri, persoana caută să evidențieze orice afinitate cu aceasta, precum și cu alți oameni care fac același lucru.

Moda reprezintă mult mai mult decât interesul pentru vestimentație, este un comportament social, influențat extrem de mult de fenomenul conformismului. Acesta din urmă este și motivul pentru care moda este un fenomen ciclic, mereu în schimbare, tinzând parcă spre un gen de individualitate. Ajunsă, însă, la uniformitatea inevitabilă, moda se cere a fi schimbată, iar și iar.

Deci, modă sau stil?

Citește și articolul ce explică de ce femeile sunt interesate de fashion.



Lasă un răspuns