Mesele în familie sunt benefice pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor

Mesele în familie sunt benefice pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor
Timp estimat pentru citire: 5 minute

Masa în familie este un eveniment important

Pentru multe familii, luatul mesei împreună a devenit un soi de tradiție uitată, undeva prin cotloanele copilăriei. Însă potrivit cercetărilor psihologice și antropologice, masa în familie este o modalitate simplă și eficientă de a preveni abuzul de substanțe periculoase la vârsta adolescenței și de a crește copii sănătoși.

Masa în familie este unul dintre primele obiceiuri pe care le învățăm, având o influență considerabilă asupra modului în care ne construim ulterior relațiile în propria familie. O bună parte din amintirile noastre din copilărie sunt legate de obiceiul de a mânca alături de familie, de a petrece timp împreună și de a împărtăși legături pozitive. Și acest lucru nu este în zadar. Luatul mesei împreună are importante beneficii la nivel afectiv.

Robin Fox, profesor de antropologie la Universitatea Rutgers din New Jersey afirmă: ”Mâncatul împreună nu este doar despre mâncare și nutriție. Este și despre educarea copiilor, despre a-i învăța cum să devina membri ai societății și ai culturii lor. Mâncarea a devenit o comoditate atât de prezentă peste tot, atât de ieftină și ușor de găsit încât nu îi mai apreciem sensul. Trebuie să îi redescoperim importanța și valoarea. A împărți o masă cu cei dragi ar trebui considerat un eveniment special, care aproape poate lua forma unui ritual sau a unei ceremonii, așa cum era practicată de strămoșii noștri pentru care a găsi mâncarea era o luptă continuă”.

Miriam Weinstein, autorul „The Surprising Power of Family Meals”, declară: “Cina poate fi un mediu perfect în care copiii pot învăța cum să poarte conversații, să țină cont de bunele maniere, să îi servească pe alții, să asculte, să rezolve conflictele, să facă compromisuri”.

Ce spun studiile despre importanța meselor în familie

Cercetătorii din cadrul Universității din Montreal au studiat un grup de copii, născuți în perioada anilor 1997 și 1998, în Quebec, și au constatat că există o relație pozitivă dintre mesele luate în familie și sănătatea copiilor, ajunși la vârsta adolescenței. Rezultatele acestui studiu au fost publicate, în decembrie 2017, în Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics.

Studiul longitudinal a vizat dezvoltarea copiilor începând cu vârsta de 5 luni. Când aceștia aveau 6 ani, părinții au furnizat informații referitoare la frecvența meselor în familie. Ulterior, când copiii aveau vârsta de 10 ani, au fost colectate informații despre stilul de viață al copiilor și despre bunăstarea lor psihosocială, de la părinți, profesori și de la înșiși subiecții cercetării, copiii.

Potrivit studiului, dacă la vârsta de 6 ani ambianța în timpul mesei în familie este favorabilă, atunci la vârsta de 10 ani copiii manifestă mai puține comportamente deviante, dau dovadă de înalte abilități sociale, un nivel redus de agresivitate fizică, rebeliune și tendința de a consuma alcool sau droguri.

Coordonatorul studiului menționează că în cadrul cercetării s-au luat în calcul și informațiile despre copii înainte ca ei să împlinească 6 ani – temperament și abilități cognitive, nivelul de educație al mamei și caracteristicile psihologice, precum și structura și funcționarea familiei – eliminându-se astfel factorii care ar fi influențat rezultatele.

În timpul meselor în familie, părinții oferă copiilor modele primare de interacțiune socială, discuții despre problemele sociale și preocupările cotidiene. De asemenea, masa în familie oferă modele de învățare vicariantă a conduitelor prosociale, într-un cadru familiar și sigur din punct de vedere emoțional. Experiența unor forme pozitive de comunicare în familie îi dezvoltă copilului abilitățile de comunicare în afara grupului familial. Mesele în familie sunt indicatori nu doar ai unui mediu familial de calitate, ci și căi prin care părinții își pot educa în mod armonios copiii.

Studiul are drept concluzie faptul că mesele luate în familie au o influență pe termen lung asupra sănătății fizice și mintale a copiilor.

Un studiu recent, cu privire la mesele în familie la români, a constatat faptul că pentru 83% dintre români, mesele în familie sunt importante, iar beneficiile exprimate arată că luatul mesei împreună sprijină comunicarea între membrii familiei și consolidează familia. Pentru copii, mesele în familie sunt un prilej important de a învăța alături de părinți, bunici sau alți membri ai familiei, să își împărtășească opiniile, să povestească, să se consulte.

Ștefania Dumitrescu, psiholog, psihanalist, membru asociat al Societății Române de Psihanaliză, președinte al Asociației Române de Psihanaliză de Cuplu și Familie, menționează: “Luatul mesei în familie oferă o stare de bunăstare mentală și afectivă prin menținerea sentimentului de apartenență la grupul familial. Acest aspect este esențial pentru stabilizarea unei stări de echilibru interior, contribuind totodată și la întărirea legăturilor de familie. Întâlnirea și petrecerea timpului pe durata mesei cu ceilalți membri ai familiei oferă posibilitatea nu doar a unui schimb emoțional, ci și de cunoaștere continuă a celorlalți membri, prin mijlocirea unui spațiu și timp de împărtășit a ceea ce fiecare membru al familiei face și trăiește în afara familiei. Legătura familială, prin accesul la activități, evenimente, experiențe de viață trăite în afara familiei și restituite (povestite) în timpul mesei, poate fi astfel întreținută și întărită, păstrându-și continuitatea.”

Totodată, conversațiile din jurul pregătirii mesei și de după oferă șansa cultivării atitudinilor pline de răbdare și respect în comunicare. Se stabilesc conexiuni reciproce, fiecare oferind timp și atenție celuilalt. În plus, mesele în familie pot fi chiar distractive, pline de bucurii și momente de neuitat.

Atunci când familia se adună în jurul mesei, se oprește din goana zilei pentru a rosti rugăciunea și a mânca din bucatele pregătite, se consolidează sentimentul unității familiale și al identității. Familia devine, astfel, model de  prețuire și perpetuare a tradițiilor.

Conform cercetărilor, mesele frecvente împreună (de cel puțin 5 ori pe săptămână) sunt asociate cu un risc scăzut de a fuma, a bea sau a folosi droguri la adolescenți. În cazul copiilor care mănâncă des în familie s-a constatat un risc mai mic de a dezvolta obiceiuri alimentare proaste sau probleme legate de greutate. În acest sens, mesele în familie pot furniza un model de a manca sănătos – regim al meselor, porții moderate, meniu diversificat, alimente benefice pentru sănătate, pregătite corect.

Unii cercetători consideră că luarea mesei în familie contribuie la o dezvoltare armonioasă a copiilor, mai mult chiar decât cititul poveștilor sau joaca. Există o probabilitate mai mică ca adolescenții care iau mai des masa în familie să fie depresivi, să consume droguri sau să se implice în certuri și situații promiscue. Masa în familie crește motivația de a învăța și de a dezvolta relații mai bune cu membrii familiei, dar și cu prietenii.

Satisfacție și recunoștință sunt sentimentele pe care le simt oamenii atunci când iau masa în sânul familiei. Nu în zadar se consideră că una din bucuriile simple ale vieții este aceea de a împărți o mâncare bună cu cei pe care îi iubești.

Ce alte beneficii au mesele în familie?

  1. Familiile care iau masa împreuna, mănâncă mai sănătos și mai variat din punct de vedere nutrițional, iar copiii consumă mai multe legume și fructe.
  2. Îi învață pe copii bunele maniere – cum să spună ”te rog” și ”mulțumesc”, cum să stea corect la masă, cum să mestece cu gura închisă, etc. Iar fiind implicați în anumite activități, precum aranjarea mesei sau spălarea vaselor, își dezvoltă responsabilitatea și abilitățile de lucru în echipă.
  3. Cina în familie este o modalitate excelentă de relaxare după o zi de muncă.
  4. Relația părinți-copii este mai puternică.
  5. Risc redus de apariție a obezității la copii și la adolescenți.

Într-o societate în care acest important obicei de familie tinde să devină tot mai puțin practicat, este de datoria lucrătorilor sociali să încurajeze luatul meselor în familie (prin campanii de informare publică, de ce nu?), întrucât beneficiile pentru dezvoltarea copiilor și a societății de mâine, sunt considerabile.

Referințe:

Marie-Josée Harbec, Linda S. Pagani. Associations Between Early Family Meal Environment Quality and Later Well-Being in School-Age Children. Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, 2017.



Lasă un răspuns