Motive pentru care lucrul manual este cel mai bun hobby din lume

Motive pentru care lucrul manual este cel mai bun hobby din lume
Timp estimat pentru citire: 4 minute

Te-ai întrebat vreodată de ce te simți extraordinar de bine atunci când meșterești ceva, când îți dai frâu liber imaginației și creezi ceva cu propriile mâini? Se întâmplă ca cei din jur să te întrebe de ce îți place atât de mult lucrul manual? E simplu. Lucrul manual este o formă de conectare cu lumea ta interioară, un mod de a medita, a te ruga și a trăi ancorat în prezent, fără griji și neliniști.

Lucrul manual este o frumoasă și nobilă îndeletnicire, veche de când lumea. Într-o epocă a vitezei, în care clipele de relaxare și conectare cu Eul creativ sunt un lux, tot mai mulți oameni ajung să înțeleagă că lucrul manual este o adevărată terapie psihologică și spirituală prin care, pornind de la noi înșine, lumea poate deveni mai bună.

Există o multitudine de motive pentru care lucrul manual este cel mai bun hobby, prin intermediul căruia îți poți recăpăta forțele după o zi extenuantă de muncă. Însă, iată doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să fii cu adevărat recunoscător:

1. Lucrul manual te ajută să diminuezi nivelul anxietății și să înlături stările depresive.

Potrivit lui Carrie Barron, psihiatru și coautor al cărții ”The Creativity Cure: How to Build Happiness with Your Own Two Hands”, să creezi ceva cu propriile mâini te face să te simți mulțumit și-ți aduce satisfacție, ceea ce, în rezultat, nu are decât beneficii pentru sănătatea mentală. Dânsul afirmă că atunci când faci ceva, te simți productiv, iar implicarea, angajamentul și perseverența, care se nasc din această activitate de creație, contribuie la accelerarea tuturor proceselor cognitive, precum și la îmbunătățirea dispoziției.

În această lucrare, autorii menționează că lucrul manual este modalitatea ideală de autoexprimare, permițându-ne să scăpăm de gândurile negative și efectele experiențelor neplăcute. Lucrul manual și activitatea de creație devin, astfel, calea prin care se realizează catharsis-ul emoțional, purificarea și refortificarea.

Activitățile ce implică orice tehnici de lucru manual – pictură, broderie, tricotat, gătit, pielărit, tapițerie, lemnărit, olărit, etc. – au un puternic efect terapeutic, de vindecare. Iar atunci când creăm ceva ce necesită un efort fizic, inclusiv mișcări speciale și de coordonare a mâinilor, dobândim un sentiment profund și incomparabil de satisfacție și împlinire.

Lucrul manual, realizat cu regularitate în scopul exprimării laturii creative, ajută persoanele să fie mai mulțumite de viață, mai fericite chiar, starea lor de sănătate se ameliorează considerabil și sentimentul valorii personale sporește.

Rezultatele unui studiu la care au participat femeile bolnave de cancer vorbesc foarte clar despre beneficiile pentru sănătate ale lucrului manual și activităților de creație. Astfel, studiul a constatat că în urma implicării în activități creative, femeile au înregistrat următoarele progrese: se simțeau mai bine din punct de vedere fizic, nivelul anxietății și depresiei s-a redus, au prezentat rezultate medicale îmbunătățite, spontaneitate și inspirație, identitate pozitivă și îmbunătățirea interacțiunilor sociale.

2. Este un catalizator al fericirii.

Ai experimentat vreodată, fiind implicat într-o activitate sau proiect, acel sentiment că pierzi noțiunea timpului? S-a întâmplat chiar să uiți cu desăvârșire să faci ceva sau să mergi la somn doar pentru simplul fapt că erai captivat de activitatea ta? Această stare este similară cu meditația. Potrivit profesorului și psihologului Mihaly Csikszentmihalyi acest fenomen este numit ”curgere” (în engleză – ”flow”) și este definit ca acele câteva clipe, asemeni unei transe, în care ești atât de absorbit de activitatea pe care o desfășori încât nimic nu mai contează. Cu o experiență de zeci de ani de cercetare în susținerea tezei sale fundamentale, profesorul Csikszentmihalyi afirmă că ”flow” este secretul fericirii. Iar lucrul manual ne permite să atingem această stare de ”curgere” și implicare plenară.

Procesul de creație și de ”a fi pe val” relaxează și calmează corpul și mintea. Realizarea produselor lucrate manual este incompatibilă cu anxietatea, furia, depresia și paranoia. Ajută la concentrarea asupra sarcinii din fața ta și distrage de la presiunile și problemele vieții cotidiene.

3. Este benefic pentru activitatea cerebrală.

Filosoful Anaxagoras spunea: ”Având mâini, omul devine cel mai inteligent dintre animale”.

Deci, prin ce este benefic lucrul manual pentru creier? Autoexprimarea sporește activitatea cerebrală, iar atunci când începi să creezi, sunt stimulate somatosenzorial ariile din cortexul motor, iar acest proces de stimulare potențează crearea conexiunilor între diferite părți ale creierului. În acest context, se afirmă că inteligența se află în strânsă legătură cu numărul de conexiuni cerebrale, și nu depinde de dimensiunile creierului. Prin urmare, cu cât creați și meșteriți mai mult, cu atât mai multe conexiuni se stabilesc la nivel cerebral, și… (așa e!) cu atât veți fi mai inteligenți și isteți.

Acesta este și motivul pentru care lucrul manual este o activitate potrivită și recomandată pentru copii, pentru a începe antrenamentul creierului de la o vârstă fragedă.

4. Oferă noi sensuri existenței.

Există ceva extrem de captivat în a putea să realizezi un lucru cu propriile mâini, fie că e vorba de tricotat, croșetat, cioplit, tâmplărie. Toate aceste activități, ce necesită o participare directă și cu dăruire, îți oferă ție, ca personalitate, o nouă dimensiune, îți permite să sesizezi noi sensuri ale existenței tale. La care se mai adaugă satisfacția nemăsurată atunci când obiectul de creație este gata.

5. Te ajută să devii un om mai bun.

Lucrul manual îți oferă stări de fericire, îți îmbunătățește sănătatea și își sporește potențialul creativ. Și îi ajută și pe cei din jur. Pentru că atunci când ești fericit, sănătos și faci față cu bine inevitabilului stres cotidian, devii mai răbdător, mai generos și mai bun cu ceilalți oameni. Lucrul manual te încurajează să împărtășești experiența ta creativă și cu ceilalți. Iar, prin aceasta, îți permite să interacționezi cu alți oameni pasionați de artă și lucru manual, îmbogățindu-ți astfel relațiile sociale.

Confecționăm cadouri și surprize pentru cei dragi, cu ocazia sărbătorilor sau doar pentru că vrem să le spunem ”Te iubesc” și ”Mulțumesc” într-un mod mai deosebit. Coasem, brodăm, croșetăm, meșterim, construim și dăruim prietenilor și celor dragi lucruri simple făcute cu propriile mâini, dar de neprețuit. Toate acestea sunt semne că noi creștem în îndeletnicirea noastră, iar odată cu noi, lumea chiar devine mai bună!

Citește și articolele de ce arta este indispensabilă vieții și de ce arta nu este doar pentru artiștii profesioniști.



Lasă un răspuns