Este oare întâlnirea online unul din factorii favorabili pentru armonia în cuplu?
Cercetările arată că întâlnirile online ar avea beneficii pentru cuplurile care ulterior se căsătoresc.
Internetul, cu multitudinea de rețele de socializare, a devenit un loc comun de întâlnire a partenerului marital, atât de comun încât Pew Research Center estimează că 1 din 6 americani a avut parte de întâlniri online. Așadar, pe măsură ce tot mai mulți oameni își întâlnesc perechea online, cu care ulterior se căsătoresc, apare nevoia de a analiza modul în care tehnologiile, care îi aduc împreună, pot influența parcursul relației lor de cuplu căsătorit.
Totuși, până nu demult nu se cunoșteau prea multe despre modul în care evoluează relațiile conjugale ale cuplurilor ce s-au cunoscut online, ori dacă stau mai bine sau mai rău la acest capitol decât cuplurile care s-au cunoscut în mod tradițional, să zicem, offline.
Într-un studiu publicat de PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), cercetătorii au intervievat 19,131 de americani, cu privire la calitatea și stabilitatea căsniciilor lor, inițiate în perioada anilor 2005 și 2012. Acest studiu a constatat două fapte importante despre evoluția relațiilor maritale ale cuplurilor ce s-au cunoscut online și ale celor ce s-au cunoscut offline.
În primul rând, Internetul a schimbat modul în care oamenii fac cunoștință și inițiază relații amoroase. 1 din 3 subiecți, din cadrul studiului, s-a căsătorit cu cineva pe care l-a cunoscut online, cele mai frecvente ”locuri de întâlnire” fiind site-urile de online dating (45,01%), rețelele de socializare (20,87%) și chat-urile (9,51%). Pe de altă parte, subiecții intervievați au menționat că cele mai populare locuri offline pentru întâlnirea cu viitorul soț sunt locul de muncă (21,66%), prietenii comuni (19,06%) și școala (10,97%). Chiar și așa, se pare că majoritatea căsniciilor continuă să ia naștere în mediul offline. Dar există, de asemenea, și o mulțime de cupluri care se căsătoresc după ce și-au dat întâlnire în mediul online.
În al doilea rând, locul în care se întâlnește cuplul – offline sau online – are impact și asupra vieții maritale ulterioare. Astfel, participanții la studiu, care și-au întâlnit online soții, au menționat, în medie, că sunt mai satisfăcuți de căsnicia lor și, deci, au o probabilitate mai mică de a se despărți sau de a divorța decât cuplurile care s-au întâlnit în locații offline. Și, deși, aceste diferențe sunt minore, sunt, totuși, un exemplu elocvent al influenței pozitive pe care o poate avea Internetul asupra relațiilor de cuplu, după ce acestea transcend dincolo de virtual.
Prin ce este atât de specială întâlnirea online și de ce ar avea o influență pozitivă asupra căsătoriei ulterioare?
Autorii studiului menționează o serie de posibile explicații. Ar putea fi vorba de faptul că oamenii găsesc convenabil algoritmul prin care site-urile de dating le potrivesc semnalmentele pentru a le găsi partenerul ideal. De asemenea, posibilitatea de a alege, având acces la un fel de bază de date despre potențialii parteneri, este un avantaj important, prin care se economisește timp și implicare emoțională. Plus la toate acestea, site-urile de dating, precum și rețelele de socializare și chat-urile, au drept avantaj posibilitatea de autodezvăluire, confesare și cunoașterea a ideilor, părerilor și convingerilor, acestea stând la baza relațiilor ce iau naștere în mediul online.
Cercetătorii menționează că există, bineînțeles, mult mai multe cauze ale divorțului decât pur și simplu locul în care s-a cunoscut cuplul. Studiile arată că divorțul este prezis de un complex de factori economici, demografici și interpersonali, precum vârsta persoanei la prima căsătorie, abordarea situațiilor conflictuale și, chiar, istoricul marital al propriilor părinți. Însă, toate acestea nu înseamnă că rezultatele studiului ar fi nesemnificative, ba dimpotrivă. După cum afirmă autorii studiului, aceste date sugerează că Internetul poate modifica esențial dinamica mariajului în sine, armonia în cadrul relațiilor maritale fiind influențată direct de impresiile și emoțiile trăite online la începutul relației de cuplu.
Trebuie să recunoaștem că este o perspectivă interesantă.
Acest studiu a fost realizat pe populația americană, și, întrucât fenomenului ”datingului online” are un impact mondial, ar fi interesant și curios să se efectueze o investigație similară pe populația autohtonă pentru a confirma sau pentru a infirma aceste ipoteze.
Ținem să atenționăm, însă, că nu orice interacțiune online este sigură și benefică, întrucât nu orice persoană cunoscută online poate fi de încredere. Așadar, în mediul online e cazul să fim prudenți pentru siguranța proprie și a familiei. Dar despre acest subiect – într-un alt material.
Referințe:
Amato, P. R. (2010). Research on divorce: Continuing trends and new developments. Journal of Marriage and Family, 72, 650-666.
Cacioppo, J. T., Cacioppo, S., Gonzaga, G. C., Ogburn, E. L., & VanderWeele, T. J. (2013). Marital satisfaction and break-ups differ across on-line and off-line meeting venues. Proceedings of the National Academy of Sciences, 110, 10135-10140.
Livingston, G., & Caumont, A. (2017). 5 Facts on Love and Marriage in America. Washington, DC: Pew Research Center.
Autor Café Psychologique
psiholog, antropolog
soție, mamă