Ce și-ar dori introvertiții să cunoască ceilalți despre ei?

Ce și-ar dori introvertiții să cunoască ceilalți despre ei?
Timp estimat pentru citire: 4 minute

Cine sunt introverții?

Introverții sunt persoane liniștite, rezervate și predispuse spre reflecție. Evită pe cât e posibil să atragă atenția și să se angajeze în activități sociale de amploare, întrucât participarea la evenimente îi consumă psihic și le provoacă stări de neliniște.

Personalitățile introverte sunt diametral opuse celor extroverte, acestea din urmă fiind deseori caracterizate ca „sufletul petrecerilor”, dornice de interacțiuni sociale și conversații. Nu ratează nici o activitate socială sau întrunire și se simt ca peștele în apă în cercuri mari de oameni.

Carl Gustav Jung este primul psiholog care a descris aceste două tipuri de personalități, în 1960. El a evidențiat că introverții și extroverții pot fi delimitați în baza modalității de reîncărcare cu energie. Astfel, potrivit definiției, introverţii preferă medii ce îi stimulează la minim și au nevoie de timp în singurătate pentru a-și reface forțele. Pe cînd extroverții se reîncarcă cu energie doar în interacțiune cu ceilalți.

Totuși, aceste două tipuri de trăsături de personalitate nu se manifestă mereu așa cum sunt descrise în teorie. Introverţii pot avea elemente de extroversiune și ar putea evolua în fața unui public larg sau ar putea fi adepții petrecerilor. La fel și extroverții ar putea manifesta nevoia de solitudine din cînd în cînd și ar prefera să lucreze în singurătate atunci când chiar trebuie să se concentreze.

Principalele trăsături de personalitate ale introvertului

Preferă timpul petrecut în solitudine. Ideea de a rămâne singur acasă îl încîntă, iar perioadele de solitudine sunt esențiale pentru sănătatea și bunăstarea psihologică a unui introvert. Fie că petrece timpul odihnindu-se, fie angajat într-o activitate, pentru un introvert aceste momente reprezintă o evadare benefică din cotidian. Cititul, grădinăritul, gătitul, scrisul, tot fel de meșteșuguri și hobby-uri sunt de obicei metodele prin care un introvert își reface forțele și își manifestă capacitatea de a fi singur.

Îl epuizează interacțiunile sociale. În timp ce extroverții n-ar rata nici o petrecere sau ieșire cu prietenii, introverții preferă liniștea casei și echilibru pe care îl oferă timpul petrecut cu sine sau într-un cerc restrîns de oameni. Cu toate acestea, introverții nu boicotează petrecerile, ba din contra, pot fi o companie foarte plăcută și se pot bucura la fel de mult ca extroverții de veselie, muzică și dans, doar că… la final au nevoie de ceva mai mult timp pentru a se reface.

Preferă să lucreze de unul singur. Dacă un proiect de grup te depășește și te epuizează, s-ar putea să fii introvertit. Introverții sunt mult mai productivi atunci când lucrează singuri, întrucât doar așa se pot concentra la maxim. Pot lucra și în echipă, însă asta înseamnă că atenția lor e divizată între sarcina de lucru și interacțiunea cu ceilalți, iar acest lucru le scade din productivitate.

Are un cerc restrâns de prieteni și se simte bine așa. Și nu pentru că nu ar fi în stare să-și facă mai mulți, sau pentru că nu socializează suficient. Dimpotrivă, unii introverți sunt persoane extrem de sociabile, care adoră discuțiile de suflet și ocaziile de a-i cunoaște îndeaproape pe ceilalți. Diferența o face cercul restrîns de oameni cu care aleg să socializeze și profunzimea relațiilor interpersonale. Un singur prieten, dar apropiat, e încă un motiv de fericire pentru un introvert.

Este introspectiv și curios. Introvertul va măsura de 7 ori și o dată va tăia, va gîndi și răsgîndi zeci de scenarii de acțiune, pînă va acționa. Introverții sunt antrenați mereu în procese interioare de gîndire extrem de active, iar asta îi face foarte meditativi, predispuși spre introspecție și autoanaliză, dar și spre cercetare, investigare. Sunt dedicați intereselor pe care le au și tind să fie mereu bine pregătiți și documentați.

Poate părea adesea neimplicat, cu capul în nori, prea meditativ. Acesta e modul său de a evada din situațiile haotice, incerte sau neplăcute, un gen de mecanism psihologic de apărare.

Preferă scrisul în locul discuțiilor. Pentru că așa poate avea răgazul de a gîndi, de a cîntări și analiza lucrurile, una din ocupațiile preferate ale introverților, de altfel. Din cauza acestei trăsături, persoanele introverte sunt etichetate uneori ca fiind nesigure, timide, lipsite de spontaneitate, arogante chiar…

Este extrem de sensibil, vulnerabil. O trăsătură de personalitate greu acceptată într-o lume în care a fi de succes este egal cu a fi extrovert. Potrivit studiilor, personalitățile introverte sunt mai predispuse spre dezvoltarea depresiilor, și introverţii nu se declară atît des și atît de fericiți precum o fac extroverții. Pe lîngă mulți alți factori, se prea poate ca o cauză a acestor fapte să fie anume neacceptarea propriei sensibilități și vulnerabilitați, impuse de o societate în care succesul și popularitatea sunt exagerat de importante.

Ce ar trebui să știi despre personalitățile introvertite?

– Un introvertit are nevoie de timp pentru a reflecta asupra lucrurilor despre care tocmai a discutat cu cineva pentru a putea da un răspuns.

– Din punctul de vedere al unui introvertit, nu fiecare clipă în care se află în compania cuiva trebuie să fie ”umplută” de conversație.

– Nu e un gest grosolan, un defect de caracter sau o problemă psihologică dacă nu-ți dorești să ții o conversație telefonică. Da, introvertiții au oroare față de discuțiile la telefon…

– Persoanele introvertite nu sunt singuratice, în pofida aparențelor.

– Introverții nu au nevoie să se reabiliteze, să se integreze.

– A fi retras și reținut nu este echivalent cu a fi antisocial, deși deseori introvertiții suferă de pe urma acestei etichetări.

– Au nevoie vitală de timp petrecut în solitudine pentru a-și reface forțele. Iar acest lucru nu trebuie perceput ca aroganță sau ofensă adusă celorlalți.

– Pentru un introvertit, e epuizant să se afle în aceeași cameră cu multe persoane (fie ei și prieteni apropiați). Ei, bine, poate face față cu brio unei asemenea situații, dar cu siguranță are nevoie de un somn de refacere după asta.

– Introversiunea nu este același lucru cu timiditatea, ba dimpotrivă adesea introverții se dovedesc a fi persoane foarte carismatice în comunicare.

– Introvertul urăște telefonul. ”Te implor nu suna, e atât de intruziv! Scrie-mi un mesaj sau, și mai bine, un email. Iar dacă vrei să vorbim, atunci e cazul să ne întâlnim să avem o discuție tete-a-tete, pe îndelete…”, asta și-ar dori orice introvert să-ți spună, dar ezită pentru că îi este teamă că va fi înțeles greșit.

– Într-o discuție cu introvertul, pauzele după anumite fraze nu sunt invitații la replică. Deși nu pare, dar introvertiților le place să se facă ascultați și auziți atunci când au chef să povestească.

– N-o lua ca pe o ofensă personală atunci când prietenul tău introvertit nu are chef de vorbă.

– Introvertiții urăsc networking-ul și jocurile de rol de la workshopuri. Acestea, cu siguranță, au fost inventate de extrovertiți.

”Nu sunt supărat, așa arăt eu când sunt fericit”, e o frază tipică pe care ar spune-o aproape orice introvertit.



Lasă un răspuns