De ce nevoia de atingeri fizice e vitală?

De ce nevoia de atingeri fizice e vitală?
Timp estimat pentru citire: 4 minute

Fiecare centimetru al pielii conține aproximativ 222 de receptori tactili. Iar acesta nu este un număr de neglijat. Astfel, e de la sine înțeles că, dincolo de funcția biologică, învelișul cutanat are un rol important în dezvoltarea umană.

Atingerea fizică este prima și cea mai important formă de comunicare pe care o învață copilul, încă de la naștere, fiind cea care îl face să simtă iubirea, grija, siguranța și atașamentul. Mângâierile, ținutul în brațe, îmbrățișările, sărutările și, pur și simplu, senzația de căldură atunci când se află alături de mama și tata, sunt vitale pentru copil, mai ales, în primii ani de viață.

Numeroase cercetări au ajuns la concluzia că sugarii ținuți în brațe și sărutați se dezvoltă fizic și afectiv mult mai bine decât cei care sunt lipsiți pe perioade lungi de vreun contact fizic.

Contactul fizic este, de asemenea, o modalitate foarte eficientă de exprimare a iubirii conjugale. Ținutul de mână, sărutările, îmbrățișările și contactul sexual sunt toate mijloace prin care îi comunicăm omului drag emoția iubirii.

În momentele de criză ne îmbrățișăm aproape instinctiv. De ce? Pentru că atingerea fizică este o modalitate puternică de a comunica iubirea, grija și sprijinul. Iar în momentele de criză avem mai mult ca oricând nevoia de a fi iubiți. Nu întotdeauna putem schimba cursul evenimentelor, dar putem supraviețui dacă ne simțim iubiți și în siguranță, în brațele persoanei iubite. Mângâierile vor rămâne în memoria noastră afectivă și după ce a trecut criza. Iar acest lucru ne va ajuta să depășim mai ușor experiențele neplăcute sau dureroase.

Atingerile fizice sunt unul din cele cinci limbaje ale iubirii, despre care vorbește consilierul matrimonial Gary Chapman în lucrare sa cu același nume. Atingerile, potrivit autorului, au un rol important în evoluția unei relații, fiind cele care pun bazele unui cuplu, iar ulterior îl consolidează și îl fac să funcționeze armonios, în pofida experiențelor de viață mai puțin plăcute.

Atingerile sunt importante pentru om din multe alte motive, dar iată doar câteva dintre ele:

Atingerile fizice ne ajută să comunicăm

Contactul fizic deține un mare rol în cadrul relațiilor interpersonale, permițându-ne să comunicăm, să ne apropiem de cei pe care îi apreciem, și chiar să ne exprimăm personalitatea și originea, de exemplu, prin modul de a strânge mâna. Contactul fizic exprimă, astfel, o multitudine de valori relaționale: de la afecțiune și dorință, încredere și disponibilitate, până la reticență sau respingere.

Contribuie la consolidarea relațiilor interpersonale

De fiecare dată când interacționăm, atât fizic, cât și emoțional, cu o persoană semnificativă pentru noi, creierul nostru secretă oxitocină – ”hormonul fericirii și dragostei”. Iar datorită acestuia relațiile interumane se consolidează. Anume aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu publicat în revista Virtual Reality, în 2006.

O modalitate de sporire a emoțiilor și energiei pozitive

Atingerile fizice – sub forma îmbrățișărilor, ținutului de mână, unei mâni pe umăr, mângâierilor, săruturilor – sunt capabile să ofere energie pozitivă, prin care persoana își poate restabili forțele și se poate binedispune.

Contactul fizic are potențial vindecător

Doctorul neurolog Jim Coan, de la Universitatea Virginia a realizat un studiu prin care a constatat reacții pozitive la nivel cerebral datorate atingerilor fizice într-o situație amenințătoare. Acest studiu este primul care măsoară modul în care creierul este implicat în îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor ce beneficiază de relații sociale apropiate și contacte fizice favorabile.

Atingerile, drept componente ale vindecării, au devenit subiect de cercetare în medicină, studiile demonstrând că acestea au efecte pozitive în cazul astmului bronșitic, hipertensiunii arteriale, migrene și chiar diabet zaharat la copii. De asemenea, cercetările vorbesc despre potențialul atingerilor fizice de a reduce nivelul de stres, de a stimula sistemul imunitar și de a încetini progresul bolilor.

”The Touch Research Institute” din cadrul ”University of Miami School of Medicine” a realizat o serie de cercetări, în urma cărora s-au constatat o serie de efecte terapeutice ale atingerilor fizice: creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor născuți prematur, reducerea durerii, ameliorarea simptomelor maladiilor autoimune, reducerea nivelului de glucoză la copii cu diabet zaharat și întărirea sistemului imunitar la persoanele ce suferă de cancer.

Spitalul pentru Copii din Cincinnati este unul dintre numeroasele centre de sănătate din SUA, care utilizează în prezent terapia tactilă. Cercetările au demonstrat că aceasta accelerează vindecarea rănilor și contribuie la relaxare, ameliorarea durerii și starea de confort general.

Potrivit unui raport al Universității Stanford, există beneficii semnificative în vindecarea rănilor, durerilor cronice și anxietate. Terapia tactilă poate avea, de asemenea, efecte pozitive asupra vindecării fracturilor și artritei.

Cercetătorii de la Universitatea din Ohio au constatat un fapt interesant – stresul psihologic sporește nivelul de hormoni din sânge, ceea ce interferează cu o funcționare optimă a sistemului imunitar. În rezultat, pacienții au parte de o perioadă mai lungă de recuperare post-operatorie. De asemenea, cercetătorii au stabilit că rănile pacienților, care au fost implicați în conflicte de cuplu, s-au vindecat mai greu decât în cazul pacienților care au avut parte de susținerea partenerului de cuplu. Aceste rezultate explică modul în care atingerea din partea persoanei dragi poate fi terapeutică.

Multiplele cercetări au relevat faptul că atingerea fizică este o formă de manifestare a dragostei, a grijii necondiționate, precum și a unui șir de emoții, chiar mai multe decât cele exprimate prin mimică și voce. Astfel, atingerea poate comunica despre furie, frică, dezgust, dragoste, mulțumire și simpatie.

Iar toate acestea vorbesc despre faptul că atingerile sunt o componentă importantă a relațiilor interpersonale, ce facilitează comunicarea pozitivă, creșterea și vindecarea.

Referințe:

Gary Chapman, ”Cele cinci limbaje ale iubirii. Cum să-ți exprim față de partener implicarea trup și suflet”.



2 thoughts on “De ce nevoia de atingeri fizice e vitală?”

  • Acestui blog i se potrivește poezia lui Eduard Asadov – «Дорожите счастьем, дорожите!»

    Дорожите счастьем, дорожите!
    Замечайте, радуйтесь, берите
    Радуги, рассветы, звезды глаз –
    Это все для вас, для вас, для вас.

    Услыхали трепетное слово –
    Радуйтесь. Не требуйте второго.
    Не гоните время. Ни к чему.
    Радуйтесь вот этому, ему!

    Сколько песне суждено продлиться?
    Все ли в мире может повториться?
    Лист в ручье, снегирь, над кручей вяз…
    Разве это будет тыщу раз!

    На бульваре освещают вечер
    Тополей пылающие свечи.
    Радуйтесь, не портите ничем
    Ни надежды, ни любви, ни встречи!

    Лупит гром из-под небесной пушки.
    Дождик, дождь! На лужицах веснушки!
    Крутит, пляшет, бьет по мостовой
    Крупный дождь в орех величиной!

    Если это чудо пропустить,
    Как тогда уж и на свете жить?!
    Все, что мимо сердца пролетело,
    Ни за что потом не возвратить!

    Хворь и ссоры временно оставьте,
    Вы их все для старости оставьте.
    Постарайтесь, чтобы хоть сейчас
    Эта ‘прелесть’ миновала вас.

    Пусть бормочут скептики до смерти.
    Вы им, желчным скептикам, не верьте –
    Радости ни дома, ни в пути –
    Злым глазам, хоть лопнуть, – не найти!

    А для очень, очень добрых глаз
    Нет ни склок, ни зависти, ни муки.
    Радость вам сама протянет руки,
    Если сердце доброе у вас.

    Красоту увидеть в некрасивом,
    Разглядеть в ручьях разливы рек!
    Кто умеет в буднях быть счастливым,
    Тот и впрямь счастливый человек!

    И поют дороги и мосты,
    Краски леса и ветра событий,
    Звезды, птицы, реки и цветы:
    Дорожите счастьем, дорожите!

    Эдуард Асадов

    • O poezie atât de frumoasă! Mulțumesc, mă bucur de această asociere 🙂
      Într-adevăr, toate temele abordate aici vorbesc mai direct sau mai subtil despre bucuria de a trăi!

Lasă un răspuns