Dragostea la prima vedere – dincolo de romantism

Dragostea la prima vedere – dincolo de romantism
Timp estimat pentru citire: 4 minute

Oamenii spun că dragostea la prima vedere există

Există dragoste la prima vedere? E posibil oare ca doi oameni să se vadă, să se placă și, pur și simplu, să știe că sunt făcuți unul pentru celălalt? Cele mai recente studii în domeniul psihologiei relațiilor afirmă că este posibil.

Această idee este extrem de romantică: doi străini se întâlnesc în mulțime, există o atracție instantanee, fiori și scântei, și cei doi își dau seama că și-au găsit sufletul-pereche, iar viața lor se schimbă pentru totdeauna. Într-o vreme în care relațiile sunt complicate, necesită multă muncă și implicare, și nu sunt lipsite de dezamăgiri, respingere, suferință și incertitudini, dragostea la prima vedere pare să fie acel dar al sorții la care visează chiar și cei care nu sunt romantici.

Din mărturiile individuale ale oamenilor, dragostea la prima vedere există și este cât se poate de adevărată. Dovezile științifice sugerează că aproximativ 60% din persoane au trăit emoțiile îndrăgostirii la prima vedere (Naumann, 2004). La sigur, ai și tu prieteni care afirmă cu certitudine că au trăit dragostea la prima vedere sau poate tu însuți ai știut că iubitul tău de-acum este alesul, din clipa în care l-ai văzut întâia oară.

Ce spune știința despre existența dragostei la prima vedere?

Dragostea la prima vedere a fost puțin studiată și analizată empiric, însă noile cercetări efectuate în Olanda vin să ofere suport științific acestui fenomen (Zsok, Haucke, De Wit and Barelds, 2017). Cercetătorii au cerut unui grup de subiecți de 400 de bărbați și femei să completeze sondaje despre un potențial partener de cuplu, imediat după prima interacțiune. Acest lucru presupunea exprimarea acordului sau dezacordului la afirmația ”Am simțit dragoste la prima vedere în legătură cu această persoană”. De asemenea, subiecților li s-a cerut să evalueze cât de atrăgătoare fizic li s-a părut persoana și câtă pasiune au simțit la vederea acesteia. Colectarea datelor a avut loc în trei contexte diferite: online, în laborator, cu prezentarea fotografiilor potențialilor parteneri și față-în-față.

Măsurând dragostea la prima vedere în timp real, iată ce au constatat oamenii de știință:

1. Dragostea la prima vedere nu este doar o amintire distorsionată.

Oamenii chiar simt și percep dragostea la prima vedere în momentul în care întâlnesc persoana ce le trezește aceste emoții complexe. Inițial este vorba de o atracție fizică puternică ce are toate șansele să pună ulterior bazele unei frumoase relații de iubire. Contraargumentul potrivit căruia persoanele au, de fapt, amintiri eronate legate de acest moment care le creează iluzia îndrăgostirii, nu este, deci, în măsură să explice toate cazurile de îndrăgostire la prima vedere.

2. Dragostea la prima vedere are o probabilitate mai mare de manifestare atunci când persoanele interacționează cu cineva pe care îl consideră frumos.

Potrivit acestui studiu, persoane care nu se cunoșteau între ele aveau mai multe șanse să trăiască dragostea la prima vedere cu cei pe care îi considerau atrăgători din punct de vedere fizic. Pe o scală de la 1 la 10, atractivitatea fizică a partenerului a fost apreciată cu 9 în cazul celor care au afirmat că s-au îndrăgostit la prima vedere.

3. Bărbații afirmă mai des decât femeile că s-au îndrăgostit la prima vedere.

În cadrul cercetării nu s-au elucidat pe deplin motivele pentru care bărbații raportează mai des dragostea la prima vedere, iată de ce apare necesitatea unor cercetări mai amănunțite. Totuși, se presupune că femeile simt mai rar dragostea la prima vedere pentru că sunt mai selective în alegerea unui partener de cuplu. Tot potrivit acestei cercetări, bărbații se pot îndrăgosti la prima vedere de mai multe persoane și nu neapărat de fiecare dată aceste trăiri evoluează în relații de cuplu.

4. De obicei, dragostea la prima vedere nu este reciprocă.

În urma comparării datelor colectate de la subiecții cercetării, dragostea la prima vedere exprimată de aceștia se dovedește a fi unilaterală. Acest fapt sugerează că o dragoste la prima vedere reciprocă este un fenomen foarte rar. Totuși, cercetătorii presupun că experiența profundă și intensă trăită de unul din parteneri ar putea contribui la formarea unor amintiri false în cazul celuilalt partener, făcându-l să creadă că și el a simțit fiorii dragostei la prima vedere.

5. Dragostea la prima vedere nu este, de fapt, iubire în adevăratul sens al cuvântului.

Principalele calități ale iubirii mature – intimitatea, angajamentul și pasiunea – nu sunt suficient de puternice în momentul magic al îndrăgostirii sau, cel puțin, nu atât de puternice precum sunt în cadrul relațiilor consolidate. Măsura în care persoanele ce se află în relații de cuplu stabile își evaluează nivelurile de intimitate (fizică și emoțională), angajament și pasiune față de parteneri depășește cu mult evaluările celor care trăiesc experiența îndrăgostirii la prima vedere. Totuși, dragostea la prima vedere favorizează apariția acestor sentimente într-o măsură mai mare decît în cazul întâlnirilor în cadrul cărora persoanele nu simt dragostea la prima vedere.

Prin urmare, știința confirmă acest fenomen romantic. Dragostea la prima vedere este reală, poate fi trăită, însă nu este vorba de iubire în sine și pasiune. Este o atracție puternică ce îi face pe oameni să fie deschiși și disponibili într-un mod deosebit pentru o eventuală relație de cuplu.

Dragostea la prima vedere se poate întîmpla de mai multe ori în viață, însă nu de fiecare dată emoțiile trăite sunt suficiente sau reciproce pentru nașterea unei relații adevărate și, în consecință, acestea sunt date uitării.

Însă atunci când dragostea la prima vedere este reciprocă, intensă și se transpune într-o relație, există o probabilitate foarte mare să evolueze într-o frumoasă și durabilă poveste de iubire.

Referințe:

Naumann, E. (2004). Love at first sight: The stories and science behind instant attraction. Sourcebooks, Inc.

Zsok, F., Haucke, M., De Wit, C. Y., & Barelds, D. P. (2017). What kind of love is love at first sight? An empirical investigation. Personal Relationships, 24, 869-885.

 



Lasă un răspuns