Surprinzătoarele aspecte psihologice ale machiajului
Timp de secole femeilor li s-a spus că pentru a fi mai atrăgătoare trebuie să corespundă anumitor standarde sociale de frumusețe. În ultimii ani, această ”poveste” a condus la apariția unei adevărate industrii de cosmetice și produse de îngrijire a pielii. Companiile cosmetice câștigă miliarde de dolari anual, spunând femeilor că pentru a fi mai frumoase și a se simți mai bine în propria piele trebuie să folosească produsele lor. Dar dacă stăm să analizăm psihologia din spatele atractivității, atunci devine clar că, de ani buni, industria frumuseții vinde o mare minciună.
Psihologia atractivității
Atractivitatea fizică este măsura în care trăsăturile fizice ale unei persoane sunt considerate plăcute din punct de vedere estetic. Există câțiva factori care contribuie la percepția atractivității: aspectul fizic, atractivitatea sexuală, proximitatea, reciprocitatea, similitudinea și mediul fizic.
Atractivitatea fizică este un subiect pe larg studiat de psihologia socială și antropologie, și include percepțiile universale comune pentru toate culturile, precum și aspecte dependente social, împreună cu preferințele individuale. De-a lungul anilor, cercetările științifice au încercat să explice ce anume face pe cineva să fie perceput atractiv. Astfel, se constată că fețele simetrice sunt considerate mai atractive decât cele nesimetrice, iar femeile, în general, sunt considerate mai atrăgătoare dacă aspectul lor exprimă tinerețe, și e vorba aici de față simetrică, pielea fină și netedă, ochi mari, buze pline și roșii.
De ce femeile poartă machiaj?
A purta machiaj este o conduită umană este extrem de complexă și există, probabil, o serie de motive. Însă, indiscutabil, cel mai important motiv ar fi din dorința femeii de a-și spori atractivitatea. Această convingere este vehiculată și de companiile de cosmetice care promit că ”vei arată irezistibil” folosindu-le produsele. Într-o anumită măsură este adevărat că machiajul o ajută pe femeie să arate mai bine: îmbunătățește simetria facială, conferind note de tinerețe, acoperă micile imperfecțiuni și pete, conturează liniile buzelor, evidențiază ochii și conferă volum genelor. De asemenea, buzele pot fi mărite cu câteva trucuri de machiaj, iar culoarea tenului poate fi considerabil îmbunătățită, ascunzând cu măiestrie zonele cu probleme și cearcănele. Admițând că machiajul are toate aceste abilități, putem afirma cu certitudine că datorită lui o femeie devine mai atrăgătoare?
Ce spun studiile despre machiaj?
Machiajul nu doar sporește stima de sine a unei femei și o face să se simtă mai bine în legătură cu modul în care arată, dar poate modifica semnificativ și percepția celorlalți despre personalitatea sa.
Un studiu publicat în revista științifică ”Perception” constată că bărbații le percep pe femeile care poartă machiaj ca fiind prestigioase, în timp ce femeile le percep pe alte femei care sunt machiate ca fiind dominante și promiscui. Atât femeile, cât și bărbații au fost de părere că femeile machiate sunt mai atractive din punct de vedere fizic.
Cercetătorii au efectuat un al doilea experiment pentru a investiga dacă percepția femeilor a fost sau nu influențată de gelozie. Rezultatele au arătat că femeile manifestă un sporit sentiment de gelozie față de femeile care poartă machiaj. Mai mult decât atât, rezultatele sugerează că femeile interpretează fața machiată a altor femei ca fiind mai atractivă și, prin urmare, femeia respectivă ar fi mai disponibilă, în stare de promiscuități.
Într-un alt studiu, publicat în 2016 în ”Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance”, se constată că femeile machiate sunt percepute ca fiind mai sănătoase. Explicația cercetătorilor este că efectul contrastant pe care îl conferă machiajul tenului (de exemplu, tenul luminos, în contrast cu buzele roșii și umbrele de pleoape) este evaluat ca un semn de sănătate.
Un alt studiu, publicat în 2016, în revista ”Body Image”, sugerează că machiajul și, în special, fardul de obraz și mascarea cearcănelor întreține imaginea unei femei tinere și sănătoase.
Există de asemenea cercetări care afirmă că femeile se simt mai încrezătoare atunci când sunt machiate, sunt mai productive la locul de muncă și chiar mai fericite.
Prea mult machiaj
Cu toate acestea, cercetările din domeniul psihologiei sugerează că există un efect al machiajului excesiv care, se crede, ar fi cumva legat de atractivitatea sporită. Un studiu, realizat în 2013 și coordonat de Jones, Kramer și Ward, a analizat relația dintre machiaj și atractivitate, precum și percepția asupra atractivității.
Experimentul de cercetarea a presupus următoarele: femeile (inițial nemachiate) au fost rugate să-și aplice un machiaj discret, apoi – un machiaj de petrecere. La fiecare etapă, femeile au fost fotografiate. Ulterior, aceste fotografii au fost prezentate unui al grup de femei și bărbați, cărora li s-a cerut să evalueze cele 3 tipuri de fotografii (fără machiaj, machiaj discret și machiaj de petrecere). Evaluările urmau să fie făcute în baza criteriului atractivității.
Potrivit rezultatelor, atât femeile, cât și bărbații au preferat fotografiile în care femeile erau machiate discret, considerând că machiajul strident nu o face pe femeie să fie mai atrăgătoare. Interesant este faptul că atât bărbații, cât și femeile au afirmat că ceilalți vor prefera femeile cu mai mult machiaj. În ciuda acestei convingeri unanime, majoritatea subiecților cercetării au considerat că doar un machiaj discret o face pe femeie să arate mai bine.
Femeile, care au fost fotografiate, au fost întrebate când anume s-au simțit mai atrăgătoare. Și contrar opiniei celorlalți, acestea au afirmat că atunci când purtau machiajul de petrecere.
Aceste rezultate afirmă clar că prea mult machiaj nu o face pe femeie să fie mai atractivă, iar ceea ce nouă ni se pare a fi frumos și atrăgător, poate să nu fie la fel și pentru ceilalți. Or, ce este, de fapt, machiajul, dacă nu o nevoie de a te prezenta mai bine, mai frumos pentru ceilalți?
Fără machiaj
Majoritatea femeilor consideră inadmisibil să iasă din casă fără machiaj, acesta fiind pentru ele un fel de ”a doua piele”. Psihologii spun că acest lucru indică anumite carențe în privința imaginii corporale și stimei de sine.
Potrivit unui sondaj efectuat pe 1,292 de femei, aproape jumătate din femei au emoții negative atunci când nu poartă machiaj, 16% – se simt neatrăgătoare, 14% – se simt indispuse și alte 14% consideră că atunci când ies din casă nemachiate simt că le lipsește ceva sau se simt ”dezbrăcate”. Doar 3% din femei se simt mult mai atrăgătoare atunci când sunt naturale, fără machiaj.
La întrebarea de ce machiază, 48% din femei au răspuns ”pentru că îmi place cum arăt machiată”, 32% – ”pentru că mă simt mai bine”, 11% – din motive profesionale, iar 44% – pentru a ascunde imperfecțiunile pielii.
Tot potrivit sondajului, femeile încep să se machieze la vârsta pubertății și adolescenței, între 11 și 16 ani, etapa formării imaginii corporale.
Acest sondaj își propune să identifice dacă există o legătură între obișnuința de a se machia și imaginea corporală a femeii. Imaginea corporală ține de cum se vede persoane pe sine, cum crede că o văd ceilalți și cum se simte în propria piele. Folosind machiajul ca o mască pentru propriile sentimente și gânduri, persoana creează o iluzie temporară a bunăstării psihologice, iar semnalele corpului, percepute ca defecte și care au nevoie de atenție, sunt ignorate.
Pe lângă faptul că este o problemă personală, devine și o problemă socială faptul că tot mai multe femei se simt inconfortabil să iasă nemachiate în public, iar naturalețea devine, astfel, un act de curaj… Acest lucru spune clar că femeile se simt nesigure și nefericite atunci când nu poartă machiaj, iar dominația, prestigiul, tinerețea și sănătatea, drept calități pe care le sugerează machiajul, nu sunt decât aparențe și o imagine superficială a femeii care încearcă să-și ascundă, să-și rezolve poate, conflictele interioare, fricile, durerile.
Cu toate acestea, machiajul în sine nu este un lucru negativ, atâta timp cât există moderație, iar fardurile sunt folosite pentru a ascunde mici imperfecțiuni și a accentua anumite trăsături. Când machiajul, însă, devine o mască zilnică și un mod nefuncțional de a rezolva problemele de încredere în sine, acesta devine negativ.
Autor Café Psychologique
psiholog, antropolog
soție, mamă