Beneficiile emoționale și cognitive ale scrisului de mână

Beneficiile emoționale și cognitive ale scrisului de mână
Timp estimat pentru citire: 4 minute

Ziua Internațională a Scrisului de Mână, marcată anual la 23 ianuarie, vine parcă să ne reamintească faptul că, deși trăim într-o lume a ecranelor, butoanelor și click-urilor care rezolvă tot, abilitatea de a scrie de mână este mai mult decât indispensabilă pentru dezvoltarea cognitivă și, în general, pentru dezvoltarea personală. Scrisul de mână rămâne a fi o abilitate prețioasă, ținând cont de multiplele beneficii, atât în plan cognitiv, cît și pentru sfera emoțională.

Potrivit unui studiu realizat în 2009, studenții care scriau lucrări cu pixul, spre deosebire de colegii lor care aveau la dispoziție un calculator, și-au terminat munca mai repede și, în plus, s-au exprimat mult mai coerent. De asemenea, specialiștii spun că una dintre cele mai eficiente metode de învățare este să scrii informațiile de mână.

Scrisul de mână – o veritabilă sursă și resursă de dezvoltare personală

Trăim într-o perioadă în care timpul nu mai este perceput și nici trăit la justa sa valoare. Devine din ce în ce mai comprimat și pare că se scurtează de la zi la zi, iar noi suntem prinși în mrejele lui, tot mai grăbiți, mai agitați și mereu în criza de timp.

O modalitate „de a opri timpul în loc” e trăirea lui intensă, prin relaxare și activități creative și recreative. Sportul, meditația, lectura, plimbările, dansul, pictura, activitățile handmade, scrisul, caligrafia – sunt doar cîteva din căile prin care ne putem reancora în timp pentru a-l trăi cu sens si utilitate. 

Arta scrisului de mână reprezintă nu doar o metodă de relaxare, ci și o veritabilă sursă de dezvoltare personală și autocunoaștere.

Cercetătorii din domeniu au stabilit 7 caracteristici principale ale scrisului de mână, după care poate fi creat profilul unui om. Acestea sunt: mărimea literelor, forma și înclinarea lor, direcția scrisului de mână, presiunea și viteza scrisului, precum și forma liniei de bază a rândurilor. Grafologii afirmă că între scrisul de mână și trăsăturile de personalitate există, cu siguranță, o strânsă legătură, deoarece creierul uman dictează în mod subconștient scrisul de mână.

Scrisul de mână este considerat astăzi o chestiune desuetă, având doar o valoare sentimentală. Riscul ca, în viitorul apropiat, acesta să rămână istorie, devine din ce în ce mai mare. Nevoia de relaționare rapidă, succintă, uneori cu mai multe persoane concomitent, dă dependență de tastatură. Cu toate acestea, se cuvine să nu uităm să-l folosim, fie și-n amintirea unor vremuri apuse, dar și ca să ne exersăm capacitatea de concentrare, căci prin intermediul scrisului de mână folosim funcțiile intuitive ale emisferei drepte a creierului, dezvoltăm creativitatea și coerența în exprimare.

Caligrafia ne ajută să ne exteriorizăm mai bine, constituind un act creator și o jertfă. Și probabil nu este o simplă coincidență faptul că ținem instrumentul de scris tocmai între degetele folosite la însemnarea cu semnul Sfintei Cruci.

Cu toate că este deja o raritate în epoca tehnologiilor informaționale, când aproape nu mai avem nevoie de creion și foaie de hârtie, nu putem nega frumuseţea și unicitatea scrisului de mână.

În acest sens, caligraful și expertul grafolog dr. Marc Seifer vorbește despre beneficiile de necontestat ale scrisului de mână, tot el oferind 7 motive, atât pentru copii, cât și pentru adulți, de a nu renunța la scrierea de mână:

1. Scrisul de mână te relaxează și te îndeamnă la introspecție. 

Marc Seifer susține că atunci când scriem o propoziție cu tente pozitive, calme, experimentăm o formă de grafoterapie. Doar scriind de 20 de ori pe zi scurta propoziție ”Voi fi mai pașnic”, avem mari șanse să devenim mai calmi. Acest exercițiu este eficient și în cazul deficitului de atenție.

2. Scrisul de mână coordonează activitatea celor două emisfere ale creierului.

3. Cu ajutorul scrisului de mână, procesul de învățare se simplifică.

Scrisul de mână îmbunătățește abilitățile cognitive, mai ales în cazul copiilor. Scriind litere, apoi cuvinte și propoziții, copiii (dar e valabil și pentru adulți!) îşi antrenează creierul și reușesc să stabilească mai multe conexiuni sinaptice decât atunci când învață folosindu-se de tehnologie. Când scriem de mână, când ne concentrăm asupra a ceea ce scriem și suntem atenți și la modul în care ținem pixul, în creier se activează ariile responsabile de gândirea analitică, memorie și limbaj.

La vârsta școlarului mic aceste beneficii sunt cu atât mai mult demne de luat în serios. Chiar dacă pare o activitate anevoiasă, generatoare de mici frustrări, practicarea caligrafiei îl ajută pe elevul din clasele primare să-și dezvolte limbajul, motricitatea și creativitatea. Dar mai ales, îi oferă un model important de învățare, concentrare și coordonare a mișcărilor fine. Chiar dacă copilul nu va scrie ulterior după șabloanele de caligrafie din clasa întâi (ceea ce este absolut firesc), acest exerciţiu îi va aduce doar beneficii la învățătură. 

E foarte important să încurajăm copiii să scrie caligrafic măcar pentru o perioadă scurtă de timp, mai ales că generațiile actuale uită repede că scrisul de mână e indispensabil, chiar și în era tehnologiilor informaționale…

4. Scrisul de mână stimulează creativitatea.

Potrivit dr. Marc Seifer: ”Scrisul de mână ne inspiră mai mult în procesele de creație pentru că folosirea instrumentelor de scris și a hârtiei implică un proces mai lent și mai elaborat decât folosirea tastaturii în conceperea textelor.” Iar acest fapt se află în legătură directă cu imaginația și creativitatea.

5. ”Tinereţe fără bătrânețe” este un alt atribut al scrisului de mână.

Așa cum alimentația sănătoasă și mișcarea sunt veritabile surse de întinerire și sănătate pentru trup, scrisul de mână este un real elixir al tinereții pentru minte.

6. Scrisul de mână îmbunătățește capacitatea de memorare.

Notițele făcute cu pixul pe hârtie sunt net superioare celor realizate la laptop, tabletă sau telefon, datorită solicitării mai multor procese cognitive. Iar ceea ce este scris de mână se memorizează mult mai ușor și mai temeinic. Se știe doar că a scrie de mână echivalează cu a citi de două ori.

7. Scrisul de mână îți pune mintea în mișcare, la propriu. 

În timp ce mâna ta se mișcă pe foaia de hârtie scriind, în creier se activează și ariile responsabile de citit. Acest lucru nu se întâmplă atunci când tastezi la calculator. ”Mișcarea este cea care face diferența, iar asta implică activitatea cortexului motor. Așadar, când scrii de mână, îți folosești mai multe părți din creier decât atunci când tastezi” explică dr. Marc Seifer.

 

Material scris cu dedicație pentru Ana, fetița care învață să scrie frumos de mână. 



Lasă un răspuns