Minimalismul în educația copiilor: cum să-ți crești copiii într-o societate a exceselor
Minimalismul e ceea de ce au nevoie copiii acum mai mult ca niciodată.
Atunci când alegi să-ți crești copiii într-un stil modest, minimalist și nonconsumerist, alegi de fapt să mergi împotriva curentului, plasându-te într-o poziție de rezistență față de tot ceea ce înseamnă publicitate, marketing și consumerism. Imagini cu personajele din filme și jocuri video sunt pretutindeni, pe ziduri, căni, containere, jucării, precum și pe multe alte produse considerate a fi utile în creșterea și îngrijirea copiilor.
Spoturile publicitare televizate îi tentează pe copii, făcându-i să creadă că tot ceea ce este colorat, sclipitor, zgomotos, e interesant și anume acestea sunt lucrurile de care au neapărată nevoie – cele mai noi cereale, bomboane, jocuri video, jucării, dispozitive, etc.
În plus, fiind parte a societății, nu putem evita situațiile în care copiii interacționează și cu alte modele sociale decât cele pe care tindem să le cultivăm. Interacționează cu copii și familii pentru care a cumpăra orice lucru recent apărut este o normă, pentru care colecționarea tuturor gadget-urile posibile este un lucru obișnuit. Astfel, copiii tăi sunt tentați o dată în plus, se joacă cu jucăriile și dispozitivele electronice ale prietenilor și poate visează și ei la ziua în care vor avea asemenea lucruri. Iar voi, ca părinți, vă simțiți îngrozitor de culpabili la un moment dat, crezând că îi privați pe nedrept de toate aceste ”distracții și bucurii”…
Ce poți face, ca părinte, pentru a combate materialismul și această cultura a exceselor care domină societatea în care trăim?
Nu te simți vinovat! Părinților le este inoculat un fals sentiment de culpabilitate pentru faptul că și-ar priva copiii de ”ceea ce este mai bun” dacă nu le plătesc orele particulare, dacă nu-i duc la fiecare film recent lansat sau dacă nu le cumpără toate jucăriile, așa-zise educative. Iar companiile de marketing plătesc sume exorbitante să-i facă pe părinți să creadă acest lucru. Însă nu asta e realitatea… Toate aceste lucruri ”pentru copii” sunt o versiune fictivă a realității.
Atunci când decizi să-ți educi copiii într-un mod minimalist, e imposibil să-i lipsești de ceva. Pentru că, de fapt, le permiți să se dezvolte cognitiv și emoțional, în mod armonios, firesc și entuziast. Pentru că le oferi libertatea și bucuria nemărginită de a fi interesați și captivați de lumea reală din jurul lor, de natură, flori și copaci, de animale, păsări și gâze, de oameni! Chiar crezi că niște copiii care își petrec o bună parte din timpul liber în fața unui televizor sau a unei tablete pot fi fericiți, se pot juca spontan, își pot crea momente memorabile de viață, își pot trăi copilăria…?
Limitați accesul la mass-media. E vorba în acest caz despre filmele și serialele televizate, precum și despre emisiunile în care, știm bine, că se plasează publicitate. Puteți opta în schimb pentru o filmotecă, cu filme bune, ce au mesaje educative, filme vechi și mai noi, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Această colecție de filme poate fi îmbogățită mereu cu filmele preferate. Iar serile de film în familie vor deveni momente de neuitat pentru copii.
Vizitați sistematic biblioteca. Poate deveni locul preferat al copiilor tăi, chiar dacă puțini părinți mai cred asta. Planificați lunar sau săptămânal o vizită la bibliotecă. Împrumutați cărți și alte materiale utile dezvoltării cognitive. Plus că, prin împrumutul de cărți, le veți cultiva copiilor simțul responsabilității. De asemenea, puteți profita de multiplele programe gratuite pe care le pun la dispoziție majoritatea bibliotecilor – ateliere de creație, cluburi de lectură, lansări de carte, matinee, serbări și chiar mini-concerte.
Implicați-i pe copii în reducerea surplusului de lucruri, eventual prin oferirea în scopuri caritabile. Lăsați-i să vă ajute, nu înainte de a stabili anumite reguli și limite, așa încât să nu fie tentați să păstreze prea multe lucruri inutile. Puteți recurge la colectarea lucrurilor, pe care nu le mai folosiți sau cu care nu se mai joacă, într-o cutie pe care, ulterior, o veți dona copiilor nevoiași.
Ajută-l pe copil să înțeleagă modul vostru de viață! E aproape inevitabil că, la un moment dat, copilul tău îți va reproșa că el nu are ceea ce au prietenii săi. E important în acest caz să nu critici pe cei care abordează altfel lucrurile, ci să-l ajuți pe copilul tău să înțeleagă că nu toți oamenii, nu toate familiile au același mod de viață. Minimalismul este modul vostru de a trăi viața, datorită căruia vă permiteți, de exemplu, să mergeți în fiecare anotimp la grădina zoologică, la centrele științifice, în parcurile de distracție, etc. Explicați-i că așa reușiți să vă petreceți vacanțele împreună și să mergeți la pescuit săptămânal, pentru că nu e nevoie să munciți mult timp pentru lucruri care, de fapt, nu vă sunt necesare. Copiii, la sigur, vor înțelege că experiențele de viață și timpul petrecut cu familia sunt mult mai importante decât goana după lucruri.
Comunitatea este importantă. Bineînțeles că nu toți oamenii pot să împărtășească aceleași convingeri cu ale familiei tale, iar asta nu înseamnă că sunt mai buni sau mai răi. E bine, totuși, pentru copii mai ales, să facă parte din grupuri și comunități cu viziuni similare, pentru a se putea bucura de sentimentul de apartenență la un grup în care să nu se simtă stingheri sau izolați.
Adoptarea modului minimalist de viață și educație nu se poate face peste noapte, ci este un proces de lungă durată, în care se cer multe sacrificii și voință. Copiii îl pot percepe ca pe un proces neplăcut dacă au simțit beneficiile lui ”a avea de toate”, însă pentru educația și dezvoltarea lor ulterioară, minimalismul nu poate să aibă decât efecte pozitive.
Minimalismul în educația copiilor nu este împotriva achiziționării lucrurilor care ne pot face viața mai ușoară și mai plăcută, ba dimpotrivă. Dar este contra consumului și achiziționării nechibzuite de lucruri, precum și împotriva educării copiilor așa încât să-și perceapă valoarea personală prin prisma lucrurilor – multe și scumpe – pe care le-ar putea avea.
Citește și articolul De ce copiii au nevoie de minimalism?
Autor Café Psychologique
psiholog, antropolog
soție, mamă